perjantai 3. elokuuta 2012

Syksy mielessä..

Syksy on ollut mielessä ja oonkin aloittanut jo suuren perusvaate urakan lapsille. Sarjatyö on puuduttavaa puuhaa. Etten ihan tylsistyisi oon tehnyt kaikenlaista muutakin välillä ja välillä jopa pysähtynyt pyörittelemään kangaskasoja ja miettinyt uusia juttuja. Tykästyin todella ns. "Tissiksen" kaavaan ja siitä mulla on ollut ajatuksena tehdä myös syksyisempi versio. Pitkät hihat siis mutta jotain muutakin se jäi mielestäni kaipaamaan.. kunnes jostain takaraivosta lähti välähdys. Huppu tietysti! Hupullinen tissis, sitä kokeilen!

Ostin Käpyseltä saamallani alekoodilla puoltoista metriä harmaata taikametsätrikoota ja uskaltauduin sen saksimaan koeversioon. Tälläinen siitä tuli. =)

 Kaava: Ompeluelämää fb-ryhmässä kiertänyt "tissitunika" koossa S, reilusti jo muokattuna, 
hihan kaava OB 1/09 Tellervo trikootunikasta 164cm, muokattu hiukan
Kangas: Harmaa taikametsä trikoo Käpyseltä
Punainen jersey Royal-tuote

Tissiksen kaavaa oon aika reilusti kaventanut vyötäröltä ja etukappaleiden "kärkiä" lyhentänyt, kun mun kasvuni on aina keskittynyt lähinnä tohon lantio/reidet alueelle. Hihan kaavan otin Ottobren Tellervo trikootunikasta. Piirsin sen tuossa joku aika sitten ihan kokeeksi, kun tarvisin rentoja kotipaitoja itelleni ja se vaikutti helposti muokattavissa olevalta kaavalta. Taitoin hihan kaavasta ylhäältä keskeltä pois reilun sentin verran, että pyöriön mitan vastaamaan tissiksen hiha-aukon pituutta. Hihat on piiiitkät ihan tarkoituksella. Tulee reilusti kämmenselän päälle, vaikkei sitä kuvissa nyt näykään. Inhoan kaupan vaatteissa just sitä, kun hihat tuntuu aina liian lyhyiltä.

Ja se tärkein eli mitens se huppu?  No sitä mietin itekin tovin, miten se oikein onnistuisi. En tiedä onko jokin helpompikin keino, jos on niin kertokaa mullekin. :D Mutta näin mä sen siis lopulta tein:


En halunnut saumaa näkyviin etupuolelle, joten mallasin etukappaleen päälle hupun kaavaa niin että hupun niskasauma oli saman pituinen kuin puolet tissiksen takakappaleen niskasaumasta, olkasauman kaulanpuoleisesta kulmasta laskettuna hupun takasaumaan. Neulasin kaavat kankaalle ja leikkelin palat aika summissa. Seuraavaan versioon leikkaan pari senttiä lisää olkasauman viereen ja muotoilen huppua vähän paremmin. Tuo näyttää hiukan hassulta päässä ollessa. Vähän sellainen liikaa takaraivolle tuleva.


Halusin vuorittaa hupun mutta en kuitenkaan tehdä etukappaletta kaksinkertaisena, joten leikkasin vuorikappaleisiin tuollaiset "alavarat. Olisi saanut olla hiukan leveämmälti ja pidemmälti mutta siihen ei kangas enää riittänyt, kun menin ekalla kerralla leikkaamaan vuorikappaleet molemmat samoin päin. Kankaasta ei jäänyt edes pipopalan verran jäljelle. 

Oon onneton selittämään ja neuvomaan mutta jos joku haluaa kokeilla tehdä hupparitissistä ja kaipaa tarkempia neuvoja, kysykää toki. Mielelläni kyllä neuvon, sen minkä osaan. =)

9 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kyl sä osaisit. Ei se sen vaikeempaa ole kuin ihanien pistineuleiden tekeminen. ;)

   Poista
 2. Tää on aivan ihana! Punanen sopii tosi hyvin! ja istuu täydellisesti sulle.

  VastaaPoista
 3. Tää on niin ihana!! :) Tätä on pakko kokeilla joskus, huppua siis! :)

  VastaaPoista
 4. Tää on kylllä hieno ja tuo huppu on kyllä loistoidea. :)

  VastaaPoista
 5. Tälläsenä hupparifanaatikkona tykkäilen ihan täysillä tätä hupullista versiota :) Muutenkin sopii hyvin tuo tissis sulle, hyvin oot muokkaillu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Musta on tullut näiden omien itse tehtyjen paitojen myötä kauhean kriittinen ostopaitojen istuvuuden kanssa. Ne tuntuu nykyään pussittavan jos joltain suunnalta. :-/ Mut ei se mitään, tuleepa vain intoa vielä enemmän tehdä itse! =)

   Poista
 6. Kiitos kaikille kehuista! Tätä mun hupparia on käyty ihan hurjasti katsomassa, kiitos kaikille piipahtaneillekin!

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi!