lauantai 19. toukokuuta 2012

Monikäyttöiset mekot

Pinterestissä, facebookin ompeluryhmässä ja muutenkin nettiä selatessa on tullut törmättyä näihin "endless dress"eihin. Tarpeeksi kun katseli ja pyöritteli kuvia niin pakkohan sitä oli itsekin kokeilla.

Kaava/ohje: I Can Make That -blogista
Kangas: Sekoitetrikoita Euronkankaasta, punainen pakalta (menekki noin 2,6m 140cm leveää),
 luumu palalaarista (n. 1,5m 180cm leveetä)

Kävin etsimässä trikoota, joka olisi samannäköistä sekä oikealta ja nurjalta puolelta. Vähän oli köyhä tarjonta Eurokankaassa mut koska oli kauhea into päästä kokeilemaan niin otin punaista pakalta 3m, vaikka se vähän paksulta tuntuikin. Menin vielä kaivelemaan palalaariakin ja sieltä löysin vähän ohuempaa tumman luumunväristä pari suurinpiirtein puolentoista metrin palaa. Nappasin nekin mukaani, vaikka en ollut varma riitäisikö ne ollenkaan mekkotarpeisiin. 

Punaisen tein ensin aika pitkälti linkin ohjeen mukaan. Kangas oli 140cm leveää, joten lähdin vyötäröaukkoa piirtämään 70cm (sivuilta ja lyhyemmän helman puolelta) ja 140cm (pidempi helma) keskipisteestä. Vyötärönympärykseni jaoin ohjeesta poiketen 6:lla ja sen mukaan piirsin ympyrän siihen kankaalle eli tässä ei kauheasti tullut rypytettävää helmaa ja vyötärökaitaletta yhteen ommellessa. Vyötärökaitaleen tein muistaakseni 35cm leveästä palasta (pituus vy verran) ja sidontanarut tein kahdesta 5cm x 140 (kankaan täysleveys siis) pätkää yhdistettynä ja nelinkertaiseksi taitettuna eli lopullinen sidontanaru on hiukan vajaa 3m pitkä. Reunoja en vielä huolitellut mitenkään. Jäin miettimään, mitä niille tekisin mutta en taida kyllä tehdä mitään, kun kangas ei kerta purkaannu.


Kuvat on taas loistokkaita, niin kuin aina. Esikoinen oli kuvaajamestarina, joten kovin monesta sidontaversiosta ei ole kuvaa tällä mekolla. Ja joo, kyllä tämä kangas on hiukan liian paksu toimiakseen niin monikäyttöisenä kuin oli ajatus. Mutta ihan käyttökelpoinen mekko siitä silti tuli.

Punaisen tehtyä pyörittelin niitä toisia, tummanluumun värisiä, kankaan paloja lattialle, mittailin, pyörittelin lisää, mittailin ja kääntelin. Meinasin jo että eih mut sit kuitenkin iskin sakset toiseen niistä paloista ja leikkelin "Emamiksi".


Tämä kangas oli hiukan ohuempaa ja muokkautuu kyllä paljon paremmin vähän kaikenlaiseksi kropan peitteeksi kuin tuo paksumpi punainen. Tässäkin kangas on samannäköistä molemmilta puolin, joten ei näy sellainen "nurja" kudonta, vaikka miten päin pyörittelisi.


Tämän version helmasta tuli vähän lyhyempi kuin tuosta ekasta. Leikkasin sen muutenkin ei-niin-pyöreäksi ja ihan sen mukaan, mitä kangas riitti. Vyötärökaitaleesta tein vähän korkeamman, 40cm pala taitettuna kaksinkerroin. Helmasta tuli loppujaan lyhyimmillään 55cm ja pisimmillään 122cm (vyötärökaitaleen saumasta mitattuna). Sidontanarut jouduin leikkeleen vähän sieltä sun täältä mutta sainpa kuitenkin kolmesta palasta kasattua pari metriä pitkän narun, joka riittää ihan kohtuullisesti. Tälläinen ohuempi, paremmin laskeutuva kangas toimi hyvin myös hame, toppi ja paita "sidonnoissaki". Sen verran mun täytyy noita molempia mekkoja korjata, että puran vyötärökaitaleet irti ja kavennan niitä ja ehkä jopa jonkun kuminauhan virittää sinne sisälle estämään pahinta kankaan löysymistä.

Muoks. Unohtu kertoa, että tuon luumunvärisen mekon helmat huolittelin ohuella siksakilla. Leikkausjälki jäi vähän turhan epätasaiseksi, kun taistelin kankaan riittävyyden kanssa niin ajattelin jotenkin yrittää reunaa siistiä. 

Seuraavaksi saakin sitten ommella näihin väreihin sopivat tuubitopin ja caprilegginsit. Ja käydä ostamassa jotkut kunnon olkaimettomat rintsikat. =D

7 kommenttia:

 1. WAU!! Nää on niiiiin hienoja! Mieltön. Ja niin käteväkin. Tykkään.. Tätä vois itekin kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos HeiDu! Kannattaa kyllä kokeilla mut kannatta tehdä jostain varsin ohuesta hyvin venyvästä trikoosta.

   Poista
 2. Päädyin tänne sivulle vahingossa googlen kuvahaun kautta. Erittäin hienoja mekkoja! Varsinkin tuo punainen.

  VastaaPoista
 3. Oi onpas nättejä molemmat :) Ajattelin kanssa itse tehdä tällaisen ehkä viskoositrikoosta :)

  VastaaPoista
 4. voi ei kuinka kiva. mä en tajunnut miten se ommellaan.. :D mutta tähän varmaan kävisi myös joku viskoosipohjainen joka laskeutuu hyvin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Unikuu! =)

   Jos ei helman reunaa tarvi/halua huolitella niin ei näissä ole edes paljon ommeltavaa. =D Vyötärökaitale vaan ympyräksi, sen jälkeen se hameosan vyötäraukolle kiinni ihan niin kuin housuihin lisätään vyötäröresori. Ja helman pidempään päähän reunaan ommellaan nyörille kuja. Kannattaa taittaa se kuja ns. kankaan oikealle puolelle.. eli vastakkaiselle puolelle kuin mitä tuon vyötäröpalan ja hameosan yhdistämisesta tuleva sauma on.. (ymmärtääkö tosta nyt edes mitää =D ) Siltä puolen se kujataitos ei näy muille, kun helma nostetaan ylös ja sidotaan milloin mitenkin. Niin ja nyörin ompelu on tietysti myös, jos sen tekee itse samasta kankaasta kuin mekonkin eikä käytä mitään valmista nyöriä tms.

   Mä luulen, että toi tummaluumu trikoo on jotain viskoosipohjaista.. Tuntui vähän sellaiselta. Punainen oli jotain viskoosi-polyester-lycra sekoitetta tai jotain sellasta. Hukkasin sen lapun jo, mikä EK:sta sain.

   Jotain oikeesti ohutta se saisi kyllä olla, että olisi täydellinen. Mut pitäisi vaan löytää sellainen ohut trikoo, mikä ois kuitenkin molemmin puolin samannäköistä. Mä luulen, että mua itseä ainaki häiritsisi, jos nurja puoli ois erinäköistä, kun se tossa kuitenkin tulee näkyville lähes jokaisessa päälle pukemistavassa.. No housuissa ja paidassa ei taida mut mekoissa ja hameissa.

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi!