perjantai 27. huhtikuuta 2012

Saunahuivi

Meillä vaihdettiin (tai oikeastaan lisättiin) kiukaaseen kiviä tässä kuukausi pari ? sitten. Sen jälkeen löylyt ovat olleet hurjan hyviä mutta myös samalla erityisen paljon päähän ottavia, joten olen kaivannut saunahattua itselleni. Olen vain miettinyt, että millaisen ja mistä sen tekisi. Oon pyöritellyt mielessäni "perinteistä" saunahattua mutta se ei oikein tuntunut mun jutulta. Mieleen muistui parturini käyttämät pellavaliinat, jotka ovat ihan tavallisen hiuspyyhkeen/turbaanin mallisia mutta pyöräytetään päähän nurin päin (värinlaiton jälkeen, kasvivärjäytän hiukseni.)  Niistä oon tykännyt jostain kummallisesta syystä, joten sellaisena päätin toteuttaa oman saunahuivini. =)

Kaava: Itse piirretty, kuvaa ja mittoja alempana
Kangas: Sammaleen värinen pellava, Myllymuksut

Kaavaa ei ollut valmiina eikä oikein mitään muutakaan. Netistä etin pikaisesti mallia, millaisia ne froteiset hiuspyyhkeet oikein on. Loppu piti säveltää ite. Mittasin päästäni päänympäryksen ja lisäsin siihen mittaan noin 10cm varaa hiuksille ja huivin pään kieputtelulle. Toisen mitan otin pään "yli" korvalta korvalle. Siihen lisäsin myös hiukan varaa hiuksille, vaikkei mulla kovin pitkät ja paksut hiukset olekaan. Lisäksi otin vähän sinne päin mittaa otsalta melkein korvan kohdalle, että tietäisin missä kohtaa hupun pitäisi olla korkeimmillaan. Sitten vaan kaavaa piirtämään.

Tässä kuva mun kaavasta ja mitoista, jos niistä on jollekin jotain apua. Häntäpää on kaavassa pätkäisty suoraksi, että on helpompi ommella taite reunaan.


Mietin kankaaksi pyyhefroteeta, joustofroteeta tai pellavaa. Päädyin pellavaan, koska halusin mahsollisimman ohuen päähineen itelleni. Tämä sammaleen virheä pellava oli ainut, mitä multa sattui löytyyn omasta varastosta valmiina. Oon joskus ostanut sen Myllymuksuilta ajatuksena tehdä koivunlehden muotoisia laudeliinoja mutta onkin jäänyt käyttämättä. 

Näitä on helppo tehdä. Ihan itellekin muistiin, vaikka joululahjoiksi ;) Ei tarvita muuta kuin kaksi kaavan mukaista kappaletta leikattuna haluamastaan kankaasta sekä pätkä kuminauhaa tms ja yksi nappi. Itse leikkasin kankaisiin päälisaumalle normaalin saumavaran (vajaata senttiä suunnilleen käytän ite) ja reunan taitetta varten varasin noin 2cm saumavaran, ihan varuilta, ettei tule liian pieni päähine ainakaan heti alkuunsa. Kuminauhasta leikkasin noin 5cm pätkän, jonka taitoin lenkiksi ja neulasin kankaiden väliin häntäpään kulmaan. Ompelin saumurilla päälisauman kiinni. Käänsin hupun oikein päin. Käänsin ja neulasin taitteen (ite käänsin vain kertaalleen mutta jos haluaa siistimpää jälkeä ja on ohut kangas niin voihan sen kääntää kahdestikin). Tikkasin reunan kiinni koristeompeleella, kun niitä kerta tuosta koneesta löytyy. Lopuksi ompelin napin eteen (tai taakse, kummin päin tuota nyt haluaa päässään pitää.. toiseen päähän kuitenkin kuin mitä kuminauhalenkki on ;D ). 


Kokelin laittaa päähän toisinkin päin, perinteiseen pyyheturbaani tyyliin, mutta näytin niin urpolta, että en kyllä kehtaa kuvaa laittaa esille. :D Muuta kuin lähikuvan tuosta nappi-kuminauhalenkki systeemistä, minkä avulla huivi pysyy päässä hyvin paikoillaan.

Tästä tuli niin sopiva ja kiva omasta mielestäni, että leikkasin samantien kolme muutakin huppua/huivia (en tiiä, miksi tota oikein kutsuisin =D ) varten kankaat. Meidän 9vee esikoinen (poika) katseli vieressä, kun ompelin  ja yhtäkkiä kysyi, että saisiko hänkin kokeilla. No todellakin sai ja samalla sain ajatuksen, että taitaapa äiti-Mummin äitienpäivälahja olla jo kohta puolin valmiina! Siitähän poika innostui vielä enemmän, kun sai oikein kohteen, jolle tehdä jotain lahjaksi. 


Ei paljoa opetusta vaadittu. Toinen osasi ommella kuin vanha tekijä niin saumurilla kuin tavallisella ompelukoneellakin. Eikä sormillekaan käynyt huonosti. =D

Yhdessä päätettiin koristeommel ja kokeiltiin kirjoitustakin Mummin lahjaan. Loppujaan me tehtiin yhteensä neljä saunahuivia valmiiksi, minä itse kaksi ja poika (nappeja lukuun ottamatta) kaksi. Kuminauha mulla loppui kesken, joten käytin kolmeen muuhun joustokanttia taitettuna kaksinkerroin, kun sitä sattui tummanvihreänä olemaan.
Poika innostui ompelusta niin paljon, että vielä myöhemmin illalla kysyi, voisiko tehdä itselleen pipon. Kankaan valitsi itse (vaikka sitä oli vähän nafti pala niin muu ei kelvannut). Minä leikkasin kankaan ja neuvoin miten neulataan ja mikä ommellaan milloinkin. Muuten poika teki kaiken itse.


Kangas: kirkkaan keltainen trikoo Kangastukku,
heijastinauha Myllymuksut

Aijai, kyllä oli ylpeä poika. Ja äiti! <3

4 kommenttia:

 1. tää on niin mahtavaa että pojatkin on alkaneet innostua :D meillä 10v poika on ommellut kans muutaman vuoden kasseja ja pipoja jotka suunnittelee itse :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos tuodsta turbaanin ohjeesta.. Sitä pitää kyllä testata!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos siitä jotain apua on niin mahtavaa! Ole hyvä vain! =)

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi!