keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Uusien kaavojen kokeilua..

Mä olen todella huono tekemään mitään testiversioita ikinä! Kyllä tunnustan, että saksin surutta kalliitakin kankaita ja sitten raivoon jälkikäteen, kun kaikki meni pieleen. Liekö oon viisastumassa, kun KERRANKIN päätin ommella testipaidat uusista kaavoista ennen kuin saksin ihania uusia kankaita. Kangashyllyllä tosin meinasi tulla ongelma, kun ei oikein ollut valmiina mitään ei-niin-mieluisia-kankaita. :D Jotkut piti uhrata kuitenkin. Ihan hyvä, että tein koeversiot. Eipä nämä(kään) kaavat ilman muokkausta minulle istuneet.

Kaava: Ottobre 5/13 Pine Green, koko 36
Kangas: Interlockia kangasvaihtareilta, Julialta
pinkki trikoo varmaan HHkankaasta

Uudesta Ottobresta katsoin tämän kaavan ensin olevan isommille suunniteltu mutta toisella selauksella huomasin, että olihan siitä pienetkin koot. Päätinpä sitten kokeilla. Etukappaleen pituus neuvottiin tarkistettavan ennen kaavan piirtoa ja se kannattaa kyllä tehdä kaikkien. Jopa mäkin jouduin lisäämään siihen pituutta, vaikka Luoja ei ole mitenkään runsain mitoin rintavarustusta jaellut. Plus helmaa pidensin 5cm. Eipä se silti oikein istunut ekalla yrittämällä. 


Rinnan alle jäävä sauma nousi tyhmästi keskiosassa rintojen päälle. Kuvassa ei edes näe täysin sitä, kuinka huonosti se oikeesti päälle istui. Lisäksi hihansuukaitaleet piirsin joko ihan päin mettää tai sitten ne oli kaavassa ihan liian löysiksi piirretty. En jaksanut ruveta ompelemaan framilonia hihansuihin, ajattelin kaitaleiden rypyttävän sen verran mitä tarvii mutta kaitale olikin melkein yhtä pitkä kuin hihansuukin. Ei muuta kuin purkuhommiin ja uusi yritys. Hihansuukaitaleista lyhensin 4-5cm pätkät. Lisäksi ompelin rinnanalussaumaan koko matkalle framilonin. Vielä viimeisen sovituksen jälkeen leikkasin etuhelmasta rintojen välisestä kohdasta noin 2-3cm kaitaleen pois niin, että helmakappaleeseen ei jäänyt niin jyrkkää mutkaa kuin alkujaan kaavassa oli. Sain tyhmän pussituksen pois. Nyt se istuu jo vähän paremmin, vaikkei nyt ehkä täydellinen ole vieläkään. Selkäpuolella on jokakaavainen pussitus mutta sille en nyt jaksanut alkaa tekemään mitään.


Jos jotain hyvää sanon tästä kaavasta niin kaula-aukko on tosi kiva ja helppo tehdä! 


Kaava: Ottobre 5/13 Monday basic, koko 36
Kangas: Perhostrikoo ikasyr
lila resori Sampsukka

Toiseksi kokeiltavaksi kaavaksi piirsin perusraglanpaidan ihan hihakappaleen olkasauman takia. Tämä kaava näyttikin istuvan ihan hyvin hartioista mulle mutta muuten löysin vikoja tästäkin. Rinnan päälle jäi tyhmä pussitus. Sitä en amatöörinä ymmärrä, mistä johtuu. Pitäisikö etukappalette leventää vai kaventaa siitä kohtaa vai kenties hihakappaleihin tehdä jotain muutoksia. Ratkaisin asian avartamalla kaula-aukkoa muutaman sentin ja ompelemalla vähän löysemmän kaitaleen kaula-aukkoon. Avartanut olisin ilman pussitustakin, sillä mua hyvin helposti alkaa ahdistamaan liian pienet kaula-aukot. Eikä välttämättä niin kauhean pienetkään. Tässäkin kaavassa tuli tuttu pussitus alaselkään mutta en jaksanut korjailla. Kotipaitana menee kyllä. Helmaan ja hihoihin olisi tarvinnut lisää pituutta mutta nyt mentiin sillä, mitä kangas antoi myöten. 


Hihan olkasauma tosiaan auttoi paljon istuvuutta hartioilla ja kainaloihinkaan ei muodostunut "viiksiä" tämän ansiosta. Jatkossa taidan käyttää tätä tyyliä omien raglanpaitojen hihoissa! 

Näiden kaavakokeilujen jälkeen nousi kyllä suuri halu piirtää ihan omat kaavat omien mittojen mukaan. Oon alkanut kyllästyä ainaisiin korjailuihin, kun en kropaltani ole mikään tasapaksu ja normimittainen. Seuraava projekti onkin onnistua piirtämään HYVÄ oma peruspaitakaava! Taidan lähteä testikangasostoksille!

7 kommenttia:

 1. On kyllä hienot! Ja itselle on hankala ommella, jokainen meistä erilainen;) Tykkäsin kovasti siitä ranglahihaisesta kaavasta, muokkauksia tietysti kaipaa täälläkin mutta olo oli paidassa hyvä (mekon tein).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin on ja oonkin tässä alkanut yhä enemmän kaipaamaan sovitusnukkeakin. Noita korjauksia on välillä vähän vaikea hahmotella vaate itsensä päällä.

   Poista
 2. Mä olen vasta harkinnut noiden kaavojen kokeilemista. Olipa hyvä lukea tämä, kun en minäkään yleensä jaksa paljon testailla ensin. Nyt sen varmaan teen (tai sitten en kokeilekaan niitä kaavoja, jos laiskottaa :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa Pine Greenissä ainakin kyllä kannatta vähän mittailla ja vertailla itseensä. Mullakin jää usein sitten kokoeilematta kokonaan kaavaa, jos se alkaa vaikuttaa liian paljon muokattavalta. Sillä se oma peruspaitakaava oiskin hyvä olla olemassa.

   Poista
 3. Kivoja paitoja. Ja kiva kuulla kokemuksia samoista kaavoista, mitä itsekin on ajatellut kokeilevansa. Ja ihan mahtavaa nähdä paita ennen ja jälkeen muutoksen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! =) Kuvat kertoo paljon paremmin sen mitä yritän sönköttää ja selittää muokkauksistani. :D

   Poista
 4. Ihanat kankaat ja kivat paidat. Mulla jäisi muokkaamatta, jos jo kaavassa lukee, että tarkista mitat. Helposti tulisi liian naftit (kun tehty ainakin 10 cm lyhyemmälle)

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi!