sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Paitakaavan viilausta..

Edellisessä postauksessa esittelin oman peruspaitakaavan ekat versiot. Mulle tyypilliseen tapaan mä mitään kangaskaupoille jaksanut lähteä vaan päätin uhrata ihanista kankaista kaikista "vähiten kirpaisevat" ja jatkoin kaavan muokkausta.

Saamani ohjeiden mukaan laitoin aiemmin tehdyn paidan päälle ja neulasin kiinni ne "rypyt" ja pussitukset, mitkä paidassa haittasi. Päätin ottaa työn alle sen ihan ensimmäisen version eli Lillestoffin perhosista tehdyn paidan. Se noista kahdesta kuitenkin tuntui sopivammalta.


Sitten vaan mallailin alkuperäistä kaavaa päälle ja yritin tehdä siihen samanlaiset taitteet ja kavennukset.Takakappaleelle en paidassa saanut neuloja itse laitettua mutta peili ja kuvat on paljastanut, että sielläkin kainalossa oli samaa ongelmaa kuin edessä. Muokkailin takakappaletta vähän summissa sen mukaan, mitä muutoksia etukappaleelle tuli. Piirsin kaavaan uutta linjaa ja kuten kuvasta huomaa, kainalon kohta aleni ja lyheni aika paljon. Kaula-aukkoa myös muokkasin vielä vähän avonaisemmaksi ja olkakin lyheni. 


Hihaakin piti vähän muokata, kun kerta hiha-aukkoa menin räpeltämään. Mittasin hihan pyöriön saman pituuden kuin hiha-aukko on. Nyt otin kyllä sitten taas sen Ottobren Patchwork paidan hihakaavan avuksi ja vertailin siitä, voisiko hiha olla edes sinne päinkään. Etupuoli meni aika yksiin sen kaavan kanssa, joten uskaltauduin lyhentämään kainalosaumaa edestä. Takapuolen piirsin apukaavan mukaiseksi ja siten hihalle tuli sentti puoltoista syötettävääkin. 


Siinäpä ne sitten oli. Viilatut paitakaavan palaset. Kangasvarastosta nappasin viikolla tulleen Sampsukan kirsikkapeli kankaan ihan sillä, kun se oli kakkoslaatuista. Ei ihan niin raapaisisi, jos sutta vielä tulisi.

Kaava: Oma
Kangas: Kirsikkapeli trikoo Sampsukasta


Kyllä siitä vaan aika hyvä tuli. Hiukan häiritsevän piukka mut muuten aikasta hyvä. Kainalossa toki on edelleen ryppyä mutta en usko, että sitä kokonaan edes pois saa ja selässäkin myös notko rypyttyy mutta ei mitenkään häiritsevää pussitusta niin kuin aikasemmin on ollut. Sen verran tyytyväinen olin, että uskaltauduin ottamaan käsittelyyn ihan oikeasti omaksi paita-aineeksi tarkoitetun kankaan. Muokkasin kaavaa enää sen verran, että leikkasin etukappalleen taitteelta niin, että lisäsin yläosaan kiilamaisesti noin 1-1,5cm tilaa. Alaosan annoin olla ennallaan. Niin ja hihaan lisäsin vielä 2cm pituutta!

Kaava: Oma
Kangas: olivii linnunrata trikoo Paapiilta


Ja nyt se on kyllä just hyvä. Ei liian tiukka mutta ei liian löysäkään. Hihat just oikean pituiset, ei nouse liikaa, vaikka joutuisi kurottelemaan ylös. Kaula-aukko just hyvän avonainen. Kainalorypytkin väheni entisestään, kun olka kaartuu vielä hiukan enemmän vinoon. Tähän oon jo todella tyytyväinen. =)


5 kommenttia:

  1. Hienoa, kannatti nähdä vaivaa! On kyllä helpottavaa, kun on oikeasti oman kokoinen kaava eikä tarvi muokata ja sovittaa ja taas muokata:-)

    VastaaPoista
  2. Onpa hyvin istuvat paidat. Kannatti tehdä töitä tuon eteen! Onnittelut!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi!