torstai 25. heinäkuuta 2013

Punainen aita

Mun piti ommella lapsille housuja ja muutama lahjuskin olisi työnalla mutta pah mä mitään niitä ommellut. Sen sijaan hain Käpysen paketin postista, pikapesin ja tuulikuivatin aitatrikoon ja ompelin taas itselleni.



Kaava: TOE-mekko Kätten jälkiä -blogin Mirelan käsialaa, koko S
Kangas: Paapii designin Aita jersey Käpyseltä

Muokkasin mekon hihattomaksi ja helmaa vähän pidensin. Resorit on nyt mitä on. Ompelunurkkauksen valossa näytti natsaavan paremmin. Tän kaavan helma on vaan niin ihana! Tuosta kankaasta nyt puhumattakaan! Tykkään tosi paljon.


keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Kikertävän kukertava Onerva

Mä olen ommellut tänään kuusi hupparia! Iski totaalinen hupparimania. Näistä tänään kasatuista vasta kaksi pääsee esittäytymään heti, sillä neljään muuhun olisi tarkoitus vielä ommella alaosatkin.


Kaavat: Tytön huppari Ottobre 4/13 Beagle boy pienennettynä kokoon 92cm
Oma huppari kaavamuokkaus Suuri Käsityölehden kietaisuhupparista, koko S
Kangas: Ihana Onerva joustofrotee Sampsukasta
punainen resori muistaakseni Seliasta

Onervan kanssa tuli ongelmaksi resorivärin valinta. Omasta varastosta löytyi just tyhmästi ohi meneviä vihreän ja keltaisen sävyjä. Valkoista olisi ollut mutta sitä en oikein tykkää käyttää, kun harmaantuu äkkiä meidän rautaisen veden takia. Jos ei kerta sopivaa samaa sävyä ole niin seuraava ratkaisu on sitten vastaväri. Ompelukoneessa oli punaiset langat appelsiinihupparin jäljiltä, joten se päätös oli nopeasti tehty. :D 

Beagle boy -hupparin kaavat loppuivat kokoon 98cm ja se tuntui vielä liian isolta meidän tytölle, joten pienensin kaavaa yhden koon verran. Hihansuukaitaleiden ja käänteen sijaan laitoin resorit. Punaista tietysti nekin. Mitä ei voi piilottaa, pitää korostaa. Eikös se niin mene? 


Omaa hupparia varten tein vähän muokkauksia lähtien SK:n kaavasta liikkeelle tähän malliin. Kaivoin esille myös ns. tissitunikan eli alkujaan me&i:n kietaisutunikasta piirretyt kaavat, tai itse asiassa oman muokkaukseni siitä, ja otin etukappaleeseen mallia siitä. Nostin helman saumaa heti pian rinnan alle ja kun tälläinen perän omaava ihminen olen, piti niin etu- että takakappaleellekin piirrellä vähän kurvia. 


Aika kiva tuli lopputuloksesta, vaikka ei täydellinen vieläkään. Edessä yritin saada kuviot kohdistettua mut pieleen meni lahjakkaasti. Kolmatta kertaa en jaksanut kokeilla osuisko kohdilleen. Kuvastanee vaan kantajansa persoonaa. Vähän vinksallaan. Nuorempana kirjoitin aina ystäväkirjoihin silmienvärin kohtaan "kikertävänkukertavanvihertävä". Tämä kangas on just sen sanan näköistä. :D 


maanantai 22. heinäkuuta 2013

Appelsiinihuppari

Uusimmassa Suuri Käsityölehdessä tuli oikein kaava "hupparitissiksestä" vastaan. Pakkohan sitä oli kokeilla. Materiaaliksi valikoitui joustofrotee ihan sillä, kun lämpömittari ei ole kovinkaan helteisiä lukemia näyttänyt viime päivinä.


Kaava: Suuri Käsityölehti 7/13, koko S
Kangas: Appelsiinijoustofrotee Emeli Design
Punainen joustofrotee Selia

Kerrankin tein melkein kokonaan ohjeiden mukaan. Melkein! Muokkasin ainoastaan pikkusen etu- ja takakappaletta tuosta uuman kohdalta, lisää muotoa siis sentti pari. Pitää vielä korjata ja ottaa saumurilla lisää sisään. Jää ikävä törrötys taskujenn kohdille. Pituutta olisi saanut olla mun makuun vähän lisää mutta menee tämä näinkin. Hihat sen sijaan oli yllättävää kyllä tarpeeksi pitkät ihan sellaisinaan. Jätin kuminauhat vielä pujottamatta hihansuihin ja nyt kun tämä on ollut jonkin aikaa päällä niin enpä taida niitä edes laittaakaan. 


Niin ja taskun suut kanttasin. Niin ajatella! Minä tein oikein taskutkin. Oho! Niitä oon alkanut kaipaamaan vaatteisiin, kun kännykkä mukamas pitäisi aina olla kuuloetäisyydellä mut pitäisi pystyä istumaan ja kyykkimään eli ei voi housujen taskuihin tunkea, ainakaan liian piukkojen housujen. Lököhousuissa taas ei taida mulla yksissäkään olla taskuja. No nyt on ainakin yksi paita, jossa on kännykkää varten tasku! Oikasin muuten sen verran tässäkin, että tein taskun ihan vaan yhdestä palasta. Kaavan mukaan olisi kuulunut kaksi ja taskun suulle olisi tullut vain tikkaus mutta mä menin taas helpomman kautta. Syytän kantinkääntäjääni. =)


Ja pitihän munkin kun kerta muutkin. Käydä ostamassa Lidlistä tekstiilileimasin nimittäin. Ja näin sitä sitten käy, kun ekaa kertaa leimaa kankaaseen. Tietysti tulee ylimääräistä jälkeä. Pah. Noh, jos jätän sen kohdan silittämättä niin jospa se siitä haalistuisi pesuissa pois. Onneksi kaikki kirjaimet sentään onnistuin laittamaan oikein päin.. kai? Tämän leimasimen musteen kuulemma pitäisi pysyä jopa 90 asteen pesuissa. Katsotaan, miten kestää. Ajatuksena olisi lätkiä lasten vaatteisiin nimikoinnit. Kohta puolin tässä talossa on yksi koululainen, yksi eskarilainen ja yksi osittaispäiväkotilainen. Kaikki sen verran äitiinsä tulleita (lue hatarapäisiä), että ehkä olisi syytä nimikoida niiden vaatteet. 

Loppuun vielä tervetulotoivotus kaikille uusille lukijoille! Muistakaahan te kaikki vanhatkin lukijat käydä osallistumassa arvontaan! Vielä on tämä viikko aikaa osallistua!

torstai 18. heinäkuuta 2013

Ruiskukkia

Tälläinen setti on jäänyt esittelemättä jo pitkän aikaa.. nyt on hyvä aika naputella, kun ei ole mitään muuta tässä viime päivinä valmistunut. Oon kuluttanut sängynpohjaa seuraneitinä (ja henkilökohtaisena passaajana) ja lähinnä on vaan virkkuukoukku heilunut. Sitä pystyy tekemään leffoja katsellessa.

Kaavat:  Hattu Ottobre 3/10 Sunnu Fields, mekko Mekkotehtaan Orelma muokattuna
Kangas: Metsolan ruiskukka velour, ostettu ystävän kangaspinosta 

Mekon alkuperäinen kaava on piirretty 86/92 leveyden ja 98/104 pituuden mukaan mutta olen kaventanut kaikkia kappaleita reilusti. Tulee ihana kuvio paremmin näkyviin.


Muutakin marinoitua Metsolaa on muuttunut vaatteiksi jo aika päiviä sitten. Yhdestä vaan puuttuu edelleen sovituskuvat. Ehkäpä ne joku kerta muistuu mieleen ottaa, kun vaate on käytössä.

sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Ihanat lukijat, ARVONTA teille!

Huomasinpas tuossa, että oon taas saanut tukun uusia lukijoita, lämpimästi tervetuloa kaikille! Sattuipa pyöreän lukijamäärän täyttyessä tulemaan pyöreät näihin mun kirjoituksienkin määrään, 140 lukijaa ja 150 postausta! Sen kunniaksi ajattelin pätkäyttää arvonnan käyntiin teille lukijoilleni!




Säännöt:

1. Arvontaan voi osallistua kaikki blogini Lukijat eli tarkastathan, että profiilisia löytyy tuolta lukijalistaltani. Voit toki halutessasi klikkautua lukijaksi vielä tässä arvonnan aikanakin, mikäli et sitä ole vielä tehnyt. Muiden kuin lukijoideni arvat hylkään. =)

2. Arvontaan osallistutaan jättämällä tähän postaukseen kommentti! 

3. Arpoja saa tällä kertaa vain yhden per lukija! Halutessasi voit toki jakaa arvonnan fb:ssä tai blogissasi mutta siitä ei nyt tällä kertaa ylimääräisiä arpoja irtoa. Linkitykseen voi käyttää tuota ylläolevaa kuvaa. 

4. Arvontaan voi osallistua tästä hetkestä lähtien aina sunnuntaihin 28.7. viimeiseen minuuttiin asti. Suoritan arvonnan mahdollisimman pian sitten seuraavalla viikolla. 


Ja arvonnan PALKINTO on kuvassa näkyvää 
oranssia Kesämies -trikoota 1 m pätkä!
Tai vaihtoehtoisesti, jos jollain lukijalla ei itsellä ompelukset suju niin tarjoudun myös ompelemaan jotain perussimppeliä halutussa koossa kyseisestä kankaasta 
(t-paidan, pipoja tms. mihin kyseinen metrin pätkä riittää.. ja mun taidot :-D).

Onnea arvontaan! 

perjantai 5. heinäkuuta 2013

Päivänkakkaroita

Ompelevat kaverit ovat tilin turmioksi. Niin se vaan on. Kävin tuossa taannoin ystävän luona kylässä ja tietystihän sitä piti kangashyllynkin tilanne tarkistaa. Kankaita nyt vaan on livenä paljon mukavampi tutkia kuin jonkun pienen tai vähän isomman näyttöpäätteen edessä tiiraillen. ISO PLUSSA muuten niille kangaskaupoille, jotka ovat tämän tajunneet ja laittavat kangasnäytteitä tilausten mukaan! Kyllä, monta kangasta roikkuu wanted -listalla niiden näytteiden takia, tilin saldo vaan rajoittaa toisinaan vähän liikaa niiden kankaiden ostamista.

Naperonutun päivänkakkara oli yksi niistä kankaista, joiden ostoon kipinä tuli meidän "etelän reissulla". Kuvissa se ei houkutellut yhtään, värit näytti jotenkin... no PLÄÄH.. liian limeiltä tai jotain. Mutta niin kuin monesti käykin niin tässäkin värit oli livenä paljon kivemmat! Etenkin trikoisessa vihreässä!


Kaava: "Tissis" muokattuna raakasti me&i maksimekon suuntaan
Kangas: Naperonutun Päivänkakkara jersey Royal-tuote

Miikkareiden mallistosta oon tänä keväänä/kesänä haaveillut niin hienolta näyttävästä maksimekosta. Lopulta sellaisen alella ostinkin. Sattuipa vaan koko valinta menemään ihan pieleen ja nyt mulla onkin sitten hienolta näyttävä pussi täällä odottamassa, mitä oikein sille tekisin. No sen verran jo tein, että harrastin vakoilua ja tutkin, miten se on tehty. Siitä se ajatus sitten lähti.


Käytin kaavapohjana ns. tissiksen etu- ja takakappaletta. Etukappaleen oon jo aikoja sitten muokannut itselleni sopivammaksi, siihen en tällä kertaa kajonnut ollenkaan muuten kuin käsiaukot leikkasin ilman saumavaroja. Takakappale on ollut "alkuperäinen". Tällä kertaa en leikannut sitä taitteelta (eli takana keskellä on sauma) ja avarsin selkäpuolta taittamalla kaavasta olkapäiltä keskelle selkää palan pois. Helmakappaleet leikkasin sen mukaan, mitä kangasta riitti. Etukappaleeseen yhdistäessä rypytin ylimääräisen pituuden saumurin differentiaalisyötön avulla. 

Takapuolella jouduin fiksailemaan helmaa enemmän, sillä sinne se ikuinen ongelma eli kauhea pussitus. Tällä kertaa otin vain vähän sivuista sisään ja tein taakse kaksi muotolaskosta. En halunnut mekosta ihan slimmiä, joten vieläkin se siellä vähän pussittaa mutta ehkä nyt nätimmin kuin ekalla ompelulla. Helman taitetta pitää vielä korjata. Näyttää nyt tykkäävän kääntyä väärinpäin. Onneksi pituudessa on se pari senttiä vielä varaa taittaa lisää. Ehkä pysynee leveämpänä sitten paremmin oikein päin. 


Yläkappaleiden reunat vain taitoin nurjalle ja tikkasin kaksoisneulalla päältä. Framilon oli loppu, joten näihin en edes sitä laittanut taitteen väliin tukemaan. Toivottavasti eivät lerpahda käytön myötä. Olkaimiin tein miikkareiden maksimekosta apinoidut kiepautukset ennen kuin ompelin sivusaumat kiinni. 


maanantai 1. heinäkuuta 2013

Puutarha piilossa

Ensimmäisen hiukan sivuraiteille hupsahtaneen Onion 2035 tunikakokeilun jälkeen päätin olla säntillinen ja kokeilla kyseistä kaavaa ihan ohjeen mukaisesti. Paitsi..



Kaava: Onion 2035 koossa S, muokattuna
Kangas: Puutarhapiilo jersey Selia
punainen resosi HHkangas

..etten sit kuitenkaan kokeillut säntillisesti vaan muokkasin tätäkin. Mutta vain hihattomaksi avartamalla kainaloaukkoja muutamalla sentillä. Ja kaventamalla yläkappaleita pikkusen.. Muuhun kangas ei olisi riittänytkään. Tai ehkä joihinkin pieniin holkkihihoihin mutta hihaton onkin just passeli näihin keleihin ja mekko on todettu varsin kivaksi puutarhahommissa. 

Tai puutarha ja puutarha.. Meillä se tuntuu olevan piilossa ja kaikkialla huutava sana on keskeneräinen..

Kivikkokasa/kukkapenkki on kesken... leikkimökin sisustus on kesken..

Luumupuiden siirtely on kesken..  kukkapenkkien siistiminen on kesken..

Hyötypuutarhan perustaminen ja ympäristön laittaminen on kesken.. vanhan navetan maalaus on kesken.. 

Talon rakentaminen on kesken.. Nurmikon parantelu on kesken..

Kukkapuskienkin huolto on kesken.. Ja kesäkukkien laitto ikkunoille on jäänyt kesken.. 

Työkalut ne vaan seisoo, kun emäntä istuu sisällä ja ompelee.. tai bloggaa.. tai tutkailee netin äärellä muiden ompeluksia.. tai nauttii pienistä vapaista hetkistä kahvikupposen ja puutarhalehden seurassa.. 

Eipä tästä maailmasta valmista saa tekemällä, joten olkoon kesken. Hetki ja homma kerrallaan, stressaamatta. Sen kun oppisi joskus.