lauantai 25. toukokuuta 2013

Pikkupussukka

Viime yönä vietettiin Kankaiden yö -tapahtumaa (facebookissa) ja siellä ikasyr heitti ompeluhaasteen. Yöllä en alkanut ompelemaan mutta aamulla huomasin, että haasteeseen oli laitettu jatkoaikaa tänään klo 22 asti, joten päätinpä kokeilla osallistua. Vieläkin ehtii mukaan, jos joku muukin innostuu. ;)


Kaava: Susie
Kankaat/tarvikkeet: ikasyrin vihreä sydänvelour ystävältä
pinkki trikoo Sampsukka
tukikangas muistaakseni Royal-tuote
pinkki siksak-nauha Nappikauppa Punahilkka
valkoinen pitsi Kangastukku
Helmet kierrätetty ja HelmiQ
vetoketju jostain


Joustamattomat kankaat oli aika vähissä, joten päätin kokeilla, miten pussukka onnistuu joustavista kankaista. Onnistuihan se ihan hyvin. Värit on aika herkut! Kuvat onnistuin ottamaan pihalla ihan väärällä asetuksella (enpä huomannut tarkistaa kuvia ennen kuin tulin sisälle) ja muokkaamalla ei ihan oikeita sävyjä enää saanutkaan. Mutta saavat nyt kelvata silti.


Vetimeen lisäsin koristeeksi helmiä. Kukan muotoisen oon joskus säilyttänyt jostain rikki menneestä rihkamakorusta/vyöstä/mikänytolikaan ja muut on ostettu paikallisesta helmitaivaasta eli HelmiQ:sta.

Kivoja tälläiset pikaiset haasteet. =)

keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Äitienpäivälahja

Miten se mun mottoni menikään.. "Parempi myöhään kuin ei milloinkaan!" Näinpä juuri taas, sain tänään ommeltua oman äidin äitienpäivälahjan nimittäin valmiiksi. Vain vajaa 2 viikkoa myöhässä. Eh.. Noh, puolustukseksi sanottakoon, että aloitin tämän kyllä ennen äitienpäivää mutta koska kaavavalinta meni metsää, jouduin purkamaan ja korjailemaan moneen kertaa, meni koko homma vähän pitkäksi. Toivottavasti äiti ei eksy tänne blogiin, ettei mene yllätys pilalle. Saan paketin postiin vasta huomenna! =)


Kaava: Moda, jonka numeroa en enää muista, muokattuna hurjasti
Kangas: Liandlo isoäidinneliö trikoo Ottobre
sininen trikoo Eurokangas
Napit kierrätetty

Tein viime kesänä itselleni tälläisen. Äiti sitä kehui kovasti ja senpä nappasin korvan taakse. Kangas oli silloin jo melkein joka paikassa loppuunmyyty mutta Ottobreen Etsy kaupasta sitä vielä löysin. Tilaus sujui hyvin suoraan sähköpostilla Rovaniemen myymälään ja sainpa vielä alennustakin, kun kerta olen lehden kestotilaaja. Tämän vuoritin kokonaan, että voi käyttää paremmin kesätakkina. Vuoriin valitsin sinisen värin ihan sillä, kun se on enemmän äidin väri kuin punainen. 

Omani tein ilman kaavaa (joskus joitain mittoja olin ottanut ylös siskollani olleesta neuleesta) mutta tähän kokeilin Modasta bongaamaa kaavaa. Ihan silkka suorakulmio sekin oli mutta olipa jotain suuntaa, hihasta ja hiha-aukosta. Ekan sovituksen tehdessä totesin kyllä, että olisi vaan pitänyt säveltää ihan itse alusta alkaen. Kaava oli nimittäin ihan kamala teltta, vaikka sitä aika reilusti kavensin jo ennen leikkaamista. Jouduin kaventamaan takkia vielä lisää ja tein sen lopulta takaa ompelemalla kiilamaisesti kapeammaksi. Onneksi äiti on hyvin saman kokoinen kuin itse olen, joten pystyin hyvin muokkaamaan takin hyväksi kokeilemalla sitä itelleni päälle. 



Kaventamisen lisäksi ompelin olkapäille kuminauharypytyksen estämään takin jatkuvaa valumista alas hartioilta. Eipä tuollainen suorakulmion mutoinen pala missään pysy valumatta.


Kiinnitys hoituu kahdella napilla ja napinlävillä. Napit löytyy molemmilta puolilta eli takin voi periaatteessa kiinnittää kumman puoleisesti vain haluaa. Ihan sillä, kun mulla ei ollut mitään hajua kummin päin se kuuluisi olla. Napinlävissä on tukikangas välissä mutta kyllä ne siltikin vähän lörpähti. Toivottavasti ei haittaa käytössä.

Ainut mikä jäi vielä harmittamaan on hihan pituus. Omaan makuun ne ovat ihan liian leveät ja varsinkin lyhyet. Mutta katsotaan, mitä äiti sanoo. Luulen, että hän ei ole ihan niin pitkien hihojen ystävä kuin minä. Jos hihat on liian lyhyet äidinkin makuun niin lisään hihansuihin vaikka palat tuota sinistä vuorikangasta.

Onneksi sentään muistin onnitella ajoissa ja osallistuin sisarusten yhteiseen lahjaan, joten ehkä tämä ompeluksen myöhästyminen ei niin vakavaa ole. Äiti ansaitsee kyllä saada äitienpäivälahjan muinakin päivinä kuin vain äitienpäivänä. =)

Kultaleijonat ja tilkkujen tuhoamisia

Ei, en välitä jääkiekosta mutta tässä jääkiekon tulviessa joka tuutista tuli kaivettua Paapiin suunnittelema, ikasyrin viime vuonna valmistuttama kultaleijona trikoo hyllystä ja muutettua se vaatteiksi. Tovin se jo ehtikin odotella sopivaa aikaa ja visiota.

Kaava:  Vapaasti leikelty Me&I mekon pohjalta
Kangas: Leijona luomujersey ikasyr
resorista ei taaskaan muistikuvaa

Nämä on näitä ikasyrin unelmapehmeitä kankaita, joihin oon ihan täysin rakastunut! Jotain tästäkin piti saada itselle ja vaikka edelleen keltainen väri ei tunnu yhtään omalta niin keltainen perushellemekko siitä tuli itselle. Oon joskus ostanut nettikirppikseltä Me&I:n volvo-kuosisen hihattoman mekon ja sitä käytin suuntaa antavana kaavana. Vähän kavensin uumalta ja levensin lantiolta, ne perusjutut, mitä joudun usein omiin vaatteisiin tekemään. Kesää odotellessa..

Jäljelle jääneestä palasta ompelin lapsille yhden pipon ja tuubihuivin mutta siitä on jäänyt ihan kokonaan kuva ottamatta. 

Ylitsepursuavaa tilkkukasaakin oon yrittänyt pienentää. Tyttö olisi tarkoitus saada kuivaksi, joten tilkuista tuli kasa pikkareita. Muutama taisi jäädä kuvasta pois, kun muistelin niitä yhteensä kymmenen ommelleeni tähän mennessä mutta olkoot.

Kaava:  Dumbo OB 6/10 muokattuna, koko 92cm
Kankaat: Jämätilkkuja sieltä sun täältä.
Kuminauha todella pehmeää vyötärökuminauhaa Royal-tuotteelta

En enää edes muista, mitkä oli ihan eka versio (ehkä tuo ruskea sienitrikoinen?)  mutta yhdet oon tehnyt ihan täysin kaavan mukaan. Muihin muokkasin takapuolelle jalka-aukkoa hiukan alemmas/peittävämmäksi ja etupuolelta puolestaan alensin vyötäröä hiukan. Muokkauksien jälkeen istuu meidän tytölle täydellisesti. Muutamassa on etu- tai takakappale koottu kahdesta palasta, kun yritin saada pienimpiäkin tilkkuja käytettyä pois. Vielä varmaan saan ommella toisen samanlaisen satsin, että voidaan oikeesti tosissaan alottaa operaatio "vaipasta eroon". Materiaalia ainakin löytyy edelleen ihan kiitettävästi. Vähän sellainen "yksi askel eteenpäin, kaksi askelta takasin" -systeemi tuntuu olevan mun tilkkulaatikolla. =D

keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Kun kuului HUPS ompelunurkkauksesta..

Tässä muutaman päivän aikana opin yhden tärkeän asia. Mieti kaksi kertaa, ihan mielellään vaikka kymmenenkin kertaa, ennen kuin rupeat korjailemaan mitään jälkikäteen! Tästä piti tulla Onion 2035 tunika mutta ei tullut. Tulikin vähän jotain ihan muuta.



Kaava: Onion 2035 raakasti muokattuna, koko S
Kangas: Paapiin suunnittelema ihana Butterflies luomujersey ikasyriltä
musta resori jostain

Ihana kangas, ihana kaava mutta vähän liian spontaani ompelija! Siinä on soppa hyvin äkkiä keitetty, kun ei ihan kaikkea ajattele loppuun asti. Kävi pieni hups ja sitten saikin miettiä, miten homma korjataan. Onnea on fb:n ompeluryhmät ja ihanat kanssaompelijat. Ideoita ja apua saa aina, kun pyytää! Niinpä tästäkin tuli vielä paita, vaikkakin ihan erilainen kuin mitä alkujaan piti. Onneksi niin, olisi tämä ollut vähän liian ihana kangas kokonaan pilattavaksi.

Kaavan leikkasin S koon mukaan. Mittataulukon mukaan olisin ollut yläosasta XS ja alaosasta S, joten päädyin S:n mutta leikkelin yläosiin vain kapeat, ehkä 3mm saumavarat. Alaosiin normaalit 7mm. Alkujaan yhdistin ylä- ja alakappaleet jo kangasta leikatessa. Siinäpä se eka moka tulikin. Jälkeenpäin leikkasin kaitaleelle paikan rinnan alle. Siinä tapahtui se HUPS. Lopulta lisäsin kaitaleen myös taakse. Sen jälkeen ompelin vielä muotolaskoksetkin taakse (koska pussitti ihan hirveesti) ja vielä kerraksi kiellon päälle, ompelin sivusaumoihin framilonrypytykset ja helmaa vähän pyöristin kaarevammaksi. 

perjantai 10. toukokuuta 2013

Se on Nanne Puh!

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, vai miten se menee. Mun mottoni nykyään! 

Paikallisen FB ompeluryhmämme,tuttavallisemmin TOE:n, maaliskuun (heh) haasteen toinen osa vihdoinkin valmis. Pointtina oli siis laittaa kuva kankaasta, josta ei oikein keksi mitään tehtävää ja muut ryhmäläiset sitten ideoivat. Itselle jäi lopullinen päätös ja toteutus. 



Kaava: Ottobre 6/09 yökkäri muokattuna tunikaksi
Kangas: Punainen mehiläinen trikoo ikasyr
kanttien interlock jostain
applikaation kankaat trikoita

Ideaksi sain tunikan Nalle Puh aiheisella applikaatiolla. Hunajapurkkia ehdotettiin taskuksi mutta se jäi nyt toteuttamatta. Olisi kyllä ollut varmasti hauskempi niin. Se oli muuten kiva huomata loppusilitystä tehdessä, että etukappaleella surinosa amppareista on nurinpäin. Ois ehkä voinut vähän skarpata kappaleita leikatessa. Mutta mitäs me pienistä vieläkään. ;)



Applikaatiokin onnistui mun mittapuulla hyvin. Asiaa auttoi huomattavan paljon se, että löysin koneestani oikean applikointisiksakin! Kiitos Koivun herralle siitä vinkistä. Ehkäpä tämän rouvan kannattaisi tavata käyttöohjekirja pari kertaa uudestaan läpi ennen kuin käväsee narisemassa koneensa vikoja myyjän luona. ;D  Eihän tuo jälki nyt mitään proota vieläkään ole mutta harjoitellaan. 

Tällä viikolla saapui kauan odottamani kantinkääntäjä! Wuuhuu! Kylläpä oli nautinto ommella, kun kantit tuli tuosta noin vain (pienen hienosäädön jälkeen)! Saumurinkin käytin huollossa ihan hiljattain ja sekin ompeli ihan nikottelematta ja niin nätisti jopa tuota ohutta trikoota! Puhumattakaan nyt siitä, että sain tässä hiljattain ompelunurkkaukseeni uuden hyllyn ja pöydän ja kaikki on niin nätissä järjestyksessä! 


Tykkään!