maanantai 27. elokuuta 2012

Sadepäivän puuha..

Kaksi hurjaa merirosvoa valtasivat laivan heti aamusta! Vain toiselle oli asianmukaiset varusteet, kiitos päiväkodin askarteluhetkien. Välttääkseni suurimmat tappelut (hahhahhaa, in your dreams Mom!) askartelin toisellekin samanlaiset kotoa löytyvistä tarvikkeista.


Esikuvina toimivat vanhemman riiviön päiväkotiversiot. Pahvilaatikosta palanen miekaksi, joulukorttiaskarteluista jäänyttä kartonkia hatuksi, tulostuspaperista kuvio, tyhjä talouspaperirulla kiikariksi, teippiä, juuttinarua, piippurassin palanen toisesta (jo varsin kärsineestä) askartelusta, vähän liimaa, niittejä ja tussilla suttaamista. Valmista! Hiiio hoi, leikit alkakoon.




(Ainakin ne kokonaiset kaksi minuuttia, mitä pystyttiin leikkimään tappelematta. Huutoa, kiukkuilua ja lopulta miekalla mätkäsy pikkusiskoon ja varusteet onkin sitten loppupäivän jäähyllä. Kyllä kannatti!)

keskiviikko 22. elokuuta 2012

Lehtiteline

Pinterest on kyllä sitten mahdoton paikka. Liikaa ideoita, liian vähän aikaa. Mutta tässä (taas) yksi sieltä bongattu idea, jonka toteutuksessa ei kauaa mennyt:



Pinnasängystä pöydäksi tuunauksessa jäi yksi seinämä tyhjän pantiksi. Nostin sen ihan sellaisenaan olkkariin toimittamaan lehtitelineen virkaa.

Alkuperäinen idea täältä:
 http://www.bluecricketdesign.net/2010/12/2-magazine-rack-thank-you-ikea.html

Isoäidinneliöitä.. TAAS!

Kun näin nämä kuvat Liandlon blogissa, tiesin tasan, mitä tuun tekemään meidän mökillä sijaitsevalle vanhalle vuodesohvalle. Irtopäälliset samaan tyyliin! Nyt ne on tehty.  Kuvat ei päätä huimaa, huono kuvaaja, muokkaaja, synkkä päivä, jne.. koittakaa kestää.

 Kankaat/tarvikkeet: Liandlo isoäidinneliö puuvillakankaana Käpyseltä, 
kierrätetty harmaa lakana, kaksi kierrätettyä vetoketjua

Pieni pihyys iski isoäidinneliöitä ostaessa, enkä raaskinut ostaa kuin 2 metriä. Ajattelin, että laitan toiset puolet patjoista "vähän halvemmalla" lakanakankaalla. Ilmeisesti katsoin tuon isoäidinneliö puuvillan leveyden väärin, kun se olikin kapeampaa kuin odotin eikä näin ollen riittänytkään ihan niin pitkälle, kuin olin suunnitellut. Olin laskenut saavani metrin pätkästä täysleveää kangasta aina yhden puolen patjasta mutta eihän tuossa riittänytkään täysleveys koko patjan pituuteen. Noh, onneksi laskuvirheestä huolimatta kangas riitti sentään niin pitkälle että sain selkänojapatjan päällystettyä näkyvältä osalta isoäidinneliöillä. Eipä sillä  piiloon jäävällä osuudella niin väliä, meidän mökillä on kaikki muukin vähän sinne päin. Sopii vaan kuvaan paremmin. ;D




Käytin ekaa kertaa vetoketjun ompelussa tätä ohjeistusta. Kylläpä olikin helppoa. Ainostaan teippaus oikeaan kohtaan oli vähän hankalaa. Loppuvaiheessa tikkausta piti irrotella viimesiä teippejä, ettei ketju olisi jäänyt liian kuprulle. Mutta kyllä tulikin muuten siisti. Mutta ei tuo kuvan vetoketju! Käytin tuota linkin tekniikkaa vain istuinosan päällisessä. Selkänojassa sama ei mennyt ihan putkeen ja jouduin purkamaan koko homman. Uudemman kerran yritin "perinteisellä" tavalla ja eihän siitä tullut läheskään niin nätti mutta toista kertaa en enää ruvennut purkamaan. Täysin mun säkääni myös se, että valkoinen ketju meni onnistuneeseen paikkaan mutta tuo toinen, keltainen ketju irvistelee. Valkoinen ei ehkä olisi hypännyt silmille ihan noin selkeesti. Mutta hieno siitä silti tuli!


Vielä joskus kun saisi aikaiseksi maalattua puuosat valkoiseksi niin tykkäisin vielä enemmän! =)

Lisäänpä vielä kuvan alkuperäisistä patjoista. Tälläiset kukertavankirjavat kankaat peitin pastellisävyihin:



Ps. Uusia lukijoita tullut useampi sitten viime tarkastelun! Ihanaa, tervetuloa kaikille!

torstai 16. elokuuta 2012

Kännykkäpussukka

Huomasin ekan koulupäivän jälkeen, että meidän kolmasluokkalaisen kännykkä kulki pojan mukana jostain kirjakerhosta (?) saadussa vihreässä Paddington-pussukassa. Sitä oli yritetty "naamioida" ei-niin-lapselliseksi piilottamalla Paddingtonin kuva ja teksti räyheiden tarrojen alle. Voi raasu sentään, asialle piti tehdä kyllä jotain ja heti!

Nappinjan blogissa tuli vastaan kännykkäpussukan teko-ohje just oikeaan aikaan! Pääsi samantien työn alle. Etten ihan liian helpolla pääsisi, päätin applikoida pussukkaan jonkun kuvan. Angry birds vaikutti tarpeeksi helpolta tälläiselle aloittelijalle ja siitä poikakin tykkää.


Kaava/Ohje: Nappinjan blogista
Kankaat/tarvikkeet: Musta-valkoinen tähtitrikoo Käpynen
Musta trikoo Royal-tuote
Kovikehuopa Eurokangas
Naru HHkangas


Ohjeesta poiketen ompelin saumat ulkopuolelle näkyviksi ja pussukka ei ole ihan 3 x kännykän pituudella tehty. Muuten seurailin Nappinjan ohjeistusta, kiitos hurjasti siitä!

Välissä on pehmusteena EK:sta ostettu kovikehuopa, kiinnityksenä pieni pala napakkaa tarranauhaa, mitä on jäänyt kestovaippaompeluista. Toiselle puolelle pussukkaa kiinnitysläppään tikkasin ompelukoneella pojan nimen, kun tuosta noi aakkoset valmiiksi löytyy. Olisi sen voinut tuohon kuvan päällekin tikata mutta tuli idea vähän liian myöhään enkä viitsinyt ruveta enää sivusaumoja aukomaan, kun ne kerralla sain kohtuu siististi ja tasaiseksi ommeltua.  Applikoinnin kankaat on kaikki trikoita. Huomaa, että en ole mikään pro mutta tekemällähän sitä aina paremmaksi oppii.

Poika oli kovasti onnellinen uudesta kännykkäpussukastaan. Nämä on näitä ompeluelämän loistohetkiä, kun näkee toisen eleistä ja ilmeistä, miten mieluisan lahjan saikaan tehtyä. <3>

sunnuntai 12. elokuuta 2012

Pinnasängyn uusi tehtävä

Meidän pieni iso tyttö muutti vauvojen sängystä juniorien sänkyyn tässä jokunen tovi sitten. Joskus aikoja sitten bongailin Pinterestistä loistavia ideoita, miten pinnasänkyä voi käytön loputtua tuunata muuhun tarkoitukseen. Koska meillä ei ole ollut pienempien huoneessa ollenkaan pöytää niin ei ollut loppujen lopuksi vaikea päättää, millaisena meidän jatkotehtävän meidän pinnasänky saa.


Tästä Brion pinnasängystä sai helposti yhden laidan pois ja pohjan nostettua melko korkealle. Mieheltä pyysin pohjan kokoista palaa vaneria ja sen sainkin mutta en ihan oikean kokoisena. Olisi se kai sen mulle sahannut mutta, koska halusin pöydän valmiiksi nyt enkä vasta jouluksi niin otin yksi kaunis ilta vanerin keittiön (!) pöydälle ja sinnillä sahasin sen ihan käsisahalla oikean kokoiseksi. Jaa miksi keittiössä sahasin? No siellä oli muutaman muksun housuista kulkeutuneet hiekkakasat ja ajattelin, että samalla imuroinnilla se sahanpurukin menee. ;D

Pyöristin/siistin reunat hiomapaperilla ja vetelin pintaan kaksi kerrosta mustaa liitutaulumaalia. Kun se oli kuivunut, laitoin levyn paikoilleen pinnasängyn pohjalle. Ai että miten sattuikin tulemaan just pilkulleen sopivan kokoinen pala niin, että en ole levyä nyt vielä edes kiinnittänyt paikoilleen millään. Näyttää pysyvän jopa meidän lasten menossa ihan ilman kiinnitystäkin. :-O

Jotain kivaa kynäpurkkia yms. täytyy vielä keksiä. Nyt kynäpussukkoina on jokunen vuosi sitten ompelemani kangaspussukoita eikä ne oikein ole hyviä. Liian lörppiä, ei niissä mikään pysy paikoillaan. Tuolit kävin äkkiä ostamassa Jyskistä. Hiukan liian korkeat ne on mun mielestä. Täytyy katsoa saisiko niistä vähän matalemmat sahaamalla jaloista palat pois.


Uudet verhotkin lapset sai. Ihan perussuorat sivuverhot. Kankaan ostin FB:n kangashamstereista.

lauantai 11. elokuuta 2012

Isoäidinruutuja lisää..

...tällä kertaa sini-punaisena. Niin paljon enemmän mun värinen tämä kangas.


 Kaava: Ei ollut, mallia otin ostoneuleesta
Kangas: Liandlon isoäidinruutu trikoo Ottobrelta
punainen trikoo Royal-tuote
KAM nepit Kotimäen puoti



Metrin ostin ja kaikki meni muutamaa ihan pientä suirua lukuunottamatta. =)

Pari linkkivinkkiä

Pari linkkivinkkiä näin lauantaiaamuna.

Mä en itse tee tilauksesta yhtään mitään (muuta kuin kaikkein läheisimmille sukulaisille ja ystäville), koska haluan pitää harrastuksen harrastuksena ja ei mulla oikeasti edes olisi aikaakaan mitään ylimääräistä tehdä. Jotkut on armeijaleskiä. Mä oon käytännössä työleski.. tai ainakin työ-yh.

No mutta asiaan siis. Monet lukijoista oottekin todella taitavia käsillä tekijöitä itsekin mutta jos siellä seassa on joku kaipailee hyviä vinkkejä henkilöistä, jotka niitä tilauksia käsintehdyistä tuotteista ottaa vastaan, mulla on kaksi vinkkiä teille antaa.

Lastenvaatteita ja kestoilutuotteita
Ensin ihana ystäväni jo 25 (!) vuoden ajalta. Hulda -puodin Pauliina ompelee lastenvaatteita, kestotuotteita yms. Veikkaan, että ompelee melkeinpä mitä vaan osaa pyytää. Hulda-puodin löytää myös Facebookista. Käykääpä tykkäilemässä niin saadaan seuraava arvonta aikaiseksi.  =)




Neuleita
Ja toisena internetin ihmeellisessä maailmassa tutustuttu Äidin lintu -blogin pitäjä. Lintuemo neuloo aivan ihania neuleita. Jos ei omissa käsissä puikot ja silmukat pysy järjestyksessä niin ei muuta kuin laittamaan Lintuemolle viestiä! Äidin linnussa on nyt menossa myös arvonta, käykääpä ihmeessä osallistumassa, vaikka se mun voittomahdollisuuksia pienentääkin. =D


sunnuntai 5. elokuuta 2012

Marinoitua Metsolaa

Oon joskus aikoja aikoja sitten hairahtunut tilaamaan ihania Metsolan kankaita. Kaksi vuotta sitten, jos tarkkoja ollaan.. Ihanuuksista huolimatta osa on jäänyt pitkäksi aikaa täyttämään mun kangasvarastoa. Nyt kun oon vihdoinkin päässyt oikein kunnolla vauhtiin varaston pienentämisessä, tuli aika saksia myös noita aikansa marinoituneita Metsoloita.

Blossomia mulla oli 1,5 metriä. Ideat oli hukassa ihan loppuun asti, mitä siitä oikein tekisi. Piti säästää sitä johonkin erityiseen mut mitään tarpeeksi erityistä ei tullut kuitenkaan vastaan. Teinpä siitä sitten mekon tytölle ja itselleni. 

Kaavat: omassa mekossa oma kaava
tytön mekko Racerback dress 2v koossa
Kangas: Blossom joustofrotee Metsolat
kanttaukset punainen joustofrotee Royal-tuote






Yritin tehdä omastani saman tyylisen kuin tuo tytölle tekemäni mutta eihän noi rypytykset edessä ja selässä sopineet mun kropalle ollenkaan. Purin ja tein mekosta vähän slimfitimmän. Muistoksi huonosta kokeilusta jäi omaan mekkoon sauma keskelle selkää mut ei anneta sen haitata. =) 

Tytön mekossa olkakohdat jäi ekalla kertaa pussittamaan tyhmästi. Tein liian kireät hihansuut, joten purin ne pois ja ompelin uudelleen. On nyt selkeesti parempi. Tuppaa vaan tyttö olemaan niin vauhdikas, ettei siitä enää saa hyviä kuvia (kun en mä ole edes mikään hyvä kuvaaja, minkä ootte varmasti jo huomanneet)

Blossomista jäi vielä vähän, joten tein siitä vielä itelle topin samalla mammapaidan kaavalla kuin oon joskus aikoja sitten hippiekukka ja piparikukka paidat tehnyt.

Kaava: Aikoinaan H&M:n äitiyspaidasta piirrelty
Kangas: Blossom joustofrotee Metsolat
kanttaukset punainen joustofrotee Royal-tuote

Alkuperäistä kaavaa muokkailin sen verran, että jätin mammavarat pois helmasta, kun ei toivottavasti enää koskaan oma maha kasva noihin mittoihin. ;) Hihat jätin pois, laitoin vain joustofroteesta "resorit" hihansuihin. Niin ja tuon vyötärökaitaleen lisäsin. 



Hippiekukasta mulla oli jäänyt pieni palanen, jota oon pyöritellyt, mitä siitä oikein vielä saisi. Mekkoa ajattelin ennen kesää mutta kesä oli kylmä ja nyt jo melkein loppu, joten paitaa alkoi houkuttaa enemmän. Hoopsin kaavat piirsin joku aika sitten ja kun tarpeeksi pyörittelin niin sain kuin sainkin ne siihen asettumaan. Yhden tahallisen virheen jouduin kyllä tekemään mutta jospa sitä ei ihan kaikki huomaa?

Kaava: Ottobre 3/12 Hoops t-paita, hihat pidennetty, koko 92 ilman sv
Kangas: Punainen Hippiekukka joustofrotee Metsolasta

Ihana paita tuli, vaikka jouduinkin kappaleet leikkaamaan ilman saumavaraa ja muutenkin vähän sumplimaan. Mut silti. Ihana hippiekukka, IHANA paita!




Malli oli äkäsellä päällä. Ei auttanut edes mansikoilla lahjominen. Olisi vissiin naiselle pitänyt suklaata kaivaa.

Oon joskus tilannut myös metrin pätkän ruohonvihreä-keltaraitaista joustofroteeta Metsolasta. Joku loistava idea mulla sille oli (en kyllä muuten olisi tuota väriä tilannut!) mutta en ole sitä tarkoitusta enää päähäni uudestaan, vaikka oon kangasta kädessäni pyöritellyt monet kerrat ja netissäkin surffaillut ihan vain ideoita juuri tuolle kankaalle etsien. Kun muistelin, että juuri netistä sen alkuperäisen idean sain. No eipä välähtänyt enää uudestaan, joten saksin palasta keskimmäiselle pojalle helpon huppupyyhkeen rantareissuja varten.

Kaava: Huppu OB:sta, muuten summissa saksittu
Kangas: Raitajoustofrotee Metsolasta

Kaavaa ei tämmöselle ollut. Kaupoissa on jossain ollut jotain samanlaisia myynnissa. Miehen kummipojalla näin vastaavan juhannuksena ja siitä se idea alkujaan lähtikin. En kylläkään kehdannut sen tarkemmin ruveta pojan pyyhettä tutkimaan, että oisin syynännyt, miten se on tehty. Eipä tommoselle nyt kai kovin montaa tapaa voi olla, miten sen tekisikään.  =D

Itse leikkasin ensin kankaan reunasta huppupalat. Kaavan otin hupparista, jolla tein keväällä pojille helikopterileijona hupparit eli OB 4/09:stä, taisi olla joku kääntöhupparin kaava. Hupun palat leikattua taitoin loppu kankaan kaksin kerroin ja ylimääräiset kangassuikaleet pois eli tasasin helman. Sen jälkeen taittelin kankaan vielä toiseen kertaan kaksin kerroin. Laskin hupparin kaavasta niskasauman pituuden, jaoin sen kahdella ja sen mukaan leikkasin pääaukon keskelle kangasta. 


Tuollainen se siis oli pääaukon saksimisen jälkeen. 

Sitten ompelin hupun kasaan, huolittelin etureunan saumurilla, taitoin reunan kertaalleen nurjalle ja tikkasin ihan vaan suoralla ompeleella. Neulasin hupun pääaukolle (ja ei ihan mennyt raidat tasan, ei tullut leikatessa mieleen, että ois voinut ne vaikka kohdistaakin. ;D) ja saumuroin kiinni. Pyyhkeen reunat ihan vain saumuroin, samalla vähän pyöristin kulmia. 




Pyllypuolestaki kuulemma piti ottaa kuva. Ja tokihan sitä aina pelleillään. Sääli, kun pelkkään kuvaan ei saa kaikkea sitä touhotusta ja pälpätystä vangittua, mitä tässäkin koko ajan oli. Nooh, tää on meidän keskimmäinen vaan, saanu extra-annoksen isänsä geenejä vissiin. Mä en ainakaan myönnä olevani samanlainen. ;D  <3>

Vielä olisi marinadissa se Metsolan ruskea apila joustofroteepalanen, josta oon joskus aiemminkin maininnut. Jonkinlaiden idea on alkanut senkin menoksi muhia. Saa nähdä, koska uskallan ottaa sakset käteen.. Kääks.

Ps. Onko nää extrasuuret kuvat hyvä vai huono juttu? Ajattelin kokeilla kerrankin laittaa näin, ettei tarvi tihrustella tai klikkailla niitä pikkukuvia aina avautumaan suuremmaksi.

perjantai 3. elokuuta 2012

Syksy mielessä..

Syksy on ollut mielessä ja oonkin aloittanut jo suuren perusvaate urakan lapsille. Sarjatyö on puuduttavaa puuhaa. Etten ihan tylsistyisi oon tehnyt kaikenlaista muutakin välillä ja välillä jopa pysähtynyt pyörittelemään kangaskasoja ja miettinyt uusia juttuja. Tykästyin todella ns. "Tissiksen" kaavaan ja siitä mulla on ollut ajatuksena tehdä myös syksyisempi versio. Pitkät hihat siis mutta jotain muutakin se jäi mielestäni kaipaamaan.. kunnes jostain takaraivosta lähti välähdys. Huppu tietysti! Hupullinen tissis, sitä kokeilen!

Ostin Käpyseltä saamallani alekoodilla puoltoista metriä harmaata taikametsätrikoota ja uskaltauduin sen saksimaan koeversioon. Tälläinen siitä tuli. =)

 Kaava: Ompeluelämää fb-ryhmässä kiertänyt "tissitunika" koossa S, reilusti jo muokattuna, 
hihan kaava OB 1/09 Tellervo trikootunikasta 164cm, muokattu hiukan
Kangas: Harmaa taikametsä trikoo Käpyseltä
Punainen jersey Royal-tuote

Tissiksen kaavaa oon aika reilusti kaventanut vyötäröltä ja etukappaleiden "kärkiä" lyhentänyt, kun mun kasvuni on aina keskittynyt lähinnä tohon lantio/reidet alueelle. Hihan kaavan otin Ottobren Tellervo trikootunikasta. Piirsin sen tuossa joku aika sitten ihan kokeeksi, kun tarvisin rentoja kotipaitoja itelleni ja se vaikutti helposti muokattavissa olevalta kaavalta. Taitoin hihan kaavasta ylhäältä keskeltä pois reilun sentin verran, että pyöriön mitan vastaamaan tissiksen hiha-aukon pituutta. Hihat on piiiitkät ihan tarkoituksella. Tulee reilusti kämmenselän päälle, vaikkei sitä kuvissa nyt näykään. Inhoan kaupan vaatteissa just sitä, kun hihat tuntuu aina liian lyhyiltä.

Ja se tärkein eli mitens se huppu?  No sitä mietin itekin tovin, miten se oikein onnistuisi. En tiedä onko jokin helpompikin keino, jos on niin kertokaa mullekin. :D Mutta näin mä sen siis lopulta tein:


En halunnut saumaa näkyviin etupuolelle, joten mallasin etukappaleen päälle hupun kaavaa niin että hupun niskasauma oli saman pituinen kuin puolet tissiksen takakappaleen niskasaumasta, olkasauman kaulanpuoleisesta kulmasta laskettuna hupun takasaumaan. Neulasin kaavat kankaalle ja leikkelin palat aika summissa. Seuraavaan versioon leikkaan pari senttiä lisää olkasauman viereen ja muotoilen huppua vähän paremmin. Tuo näyttää hiukan hassulta päässä ollessa. Vähän sellainen liikaa takaraivolle tuleva.


Halusin vuorittaa hupun mutta en kuitenkaan tehdä etukappaletta kaksinkertaisena, joten leikkasin vuorikappaleisiin tuollaiset "alavarat. Olisi saanut olla hiukan leveämmälti ja pidemmälti mutta siihen ei kangas enää riittänyt, kun menin ekalla kerralla leikkaamaan vuorikappaleet molemmat samoin päin. Kankaasta ei jäänyt edes pipopalan verran jäljelle. 

Oon onneton selittämään ja neuvomaan mutta jos joku haluaa kokeilla tehdä hupparitissistä ja kaipaa tarkempia neuvoja, kysykää toki. Mielelläni kyllä neuvon, sen minkä osaan. =)